Over de serie

‘Dit had ook mij kunnen overkomen’ is een filmproject van een reeks korte filmportretten van vluchtelingen gemaakt door telkens een andere filmmaker. Vooraf aan het filmpje geeft een bekende Nederlander een korte inleiding gericht aan de kijker en zegt; ‘Dit had ook mij kunnen overkomen’  Aan het woord komen o.a. Linda de Mol bij het verhaal van Halima, alleenstaande moeder met 4 kinderen gevlucht uit Afghanistan, en Marc-Marie Huijbregts bij het relaas van Amanuel, een jonge man met een schrijnend verhaal over zijn helse tocht uit Eritrea.

In de mainstream media wordt over vluchtelingen gesproken in aantallen en in abstracte termen, zoals ‘Ze delen onze waarden en niet’ ‘Europa wordt overspoeld’ of  ‘terugsturen naar Turkijke’. Maar het zijn gweone mensen die vluchten om begrijpelijke redenen. Wat hen overkomt ‘kan ook mij overkomen’. De filmpjes tonen de diversiteit van de vluchtelingen en tegelijkertijd de alledaagsheid van hun leven. Moslim, Christen, atheist, student, leraar, bokser, hetro, homo, gedocumenteerd en ongedocumenteerd, oud, jong, man, vrouw. Met deze filmportretten geven wij een kleurrijk beeld van de vluchtelingen die Nederland rijk is.

Aan het project is de website www.dithadookmijkunnenoverkomen.nl verbonden. Op deze website staan artikelen over het Nederlands asielbeleid en links naar organisaties die vluchtelingen ondersteunen als mensen zich afvragen wat ze kunnen doen.

De filmpjes worden verspreid via YouTube, Vimeo, FaceBook, Instagram, Humans of Amsterdam en websites van organisaties. Met medewerking van Hedy d’Ancona, Diewertje Blok, Nasrdin Dchar, Jules Deelder, Hanneke Groenteman, Marc-Marie Huijbregts, Lange Frans, Loes Luca, Huub van der Lubbe, Cornald Maas, DJ Jean JEansen, Linda de Mol, Bridgit Schuurmans en Olga Zuiderhoek.

De filmmakers: Ayfer Ergun, Leen van den Berg, Michael Krass, Eveline van Dijck, Anneloor van Heemstra, Ulrike Herlmer, Jet Homoet, Afra Jonker en NIcole Batteké, Susan Koenen, Marc Lansu, Mildred Roethof, Biserka Šuran, Har Tortike, Djoeke Veeninga en Marlou van den Berge, Barbara den Uyl.

Eindredactie: Marjan Sax en Neet van Hoor.

Aflevering 1
Aflevering 2

Per direct zijn er bij ons verschillende stageplekken beschikbaar. Interesse? Klik hier voor meer informatie!

Privacy Preference Center