Over de serie

In de zevendelige documentaireserie ‘Uit de bak, aan de bak’, van NTR en Human Nature films duiken programmamaaksters Mildred Roethof en haar camera team in de wereld van jong volwassen ex-delinquenten en ‘wajongeren’ die aan de bak willen. De jongeren komen uit uiteenlopende families en zijn in hun leven geconfronteerd met heftige, vaak meervoudige problemen als vaderloosheid, agressie, drugsverslaving of een liefdeloze opvoeding waar verwaarlozing de boventoon voerde. Het zijn jongeren die op school vaak niet hun beste tijd hebben gehad, maar die nu wel willen laten zien wat ze waard zijn en er alles aan willen doen om de  aansluiting met de maatschappij niet te missen.

We zien hoe ontspoorde jongeren die voor  uiteenlopende vergrijpen in de bak hebben gezeten, een kans krijgen om ‘aan de bak’ te gaan. We zien de jongeren worstelen om iets van hun leven te maken. In leerwerktrajecten worden ze klaargestoomd om terug te keren op de arbeidsmarkt. De realiteit is dat het leven van de ontspoorde jongeren er bijna altijd grauw, eenzijdig en hard heeft uitgezien. Een leven zonder stimulans en voorbeeldfuncties. Om ze te motiveren en te inspireren ontmoeten ze bekende Nederlanders als Henk Schiffmacher, Ernesto Hoost en Georgina Verbaan die dichterbij hen staan dan ze vermoeden.‘Uit de bak, aan de bak’ is televisie vol intensieve en emotionele elementen waarbij de makers dicht op de huid van de jongeren zitten. En net als bij roulette rolt ook in hun leven de bal een kant op die je van tevoren niet kunt weten.

De zevendelige tv-serie bestaat uit drie opzichzelfstaande tweeluiken van elk 2 x 25 minuten en één aflevering van 25minuten.

Aflevering 1 – Diego

Een tweeluik over de 17-jarige Diego. In 2005 komt de dan 11-jarige Diego in het nieuws. Als 8-jarige is hij door jeugdzorg in de jeugdgevangenis Harreveld geplaatst waar hij regelmatig seksueel wordt misbruikt door groepsgenoten. Diverse actualiteitenrubrieken besteden in 2005/2006 uitgebreid aandacht aan de misstanden. De 11-jarige Diego vertelt onherkenbaar in beeld zijn verhaal. Nu, zes jaar later, wil Diego het hele verhaal vertellen, hij neemt definitief afscheid van zijn verleden en richt zich op het heden. Zijn woelige leven heeft onder meer tot veel agressie en hechtingsstoornissen geleid. Sinds kort is Diego weer op vrije voeten. Zijn laatste delict waar hij voor gezeten heeft was het maken en gooien een molotov-cocktail. Een professioneel team van topsporters waaronder Ernesto Hoost (oud-vechtsporten) en Gerard Egberts (oud-wielrenner) probeert glans in zijn leven terug te krijgen. Zij zijn gewend om te denken in mogelijkheden en kansen en helpen hem zijn zeer turbulente geschiedenis van verwaarlozing, mishandeling, seksueel misbruik en geweld achter zich te laten. Het gezamenlijke doel is om het leven Diego op de rit te krijgen. Slaagt hij erin om zijn aangeleerde gedragsproblemen te veranderen en zijn talent te ontwikkelen?

Aflevering 2 – Sander

Een tweeluik over Sander (23). Als hij negen jaar is wordt hij seksueel misbruikt, een gebeurtenis die van grote invloed is op zijn leven. Woede, verdriet en agressie overheersen zijn leven omdat zoals hij zelf zegt zijn mannelijkheid tot op het bot is aangetast. Met woede en agressie denkt hij dat te kunnen compenseren. Op zijn zeventiende verdenkt hij iemand in zijn directe omgeving van het plegen van seksueel misbruik van een vrij jong jochie. Het gaat om een jong kereltje dat Sander goed kent en dat hem zeer dierbaar is. Onder invloed van drank en drugs vindt er bij hem kortsluiting plaats, hij probeert de ‘dader’ van het leven te beroven. Hij wordt veroordeeld tot gevangenisstraf en TBS. Nu is hij 23 en komt hij op vrije voeten. Mildred Roethof en Annegré Bosman volgen hem vanaf de eerste dag van zijn vrijlating uit de TBS-kliniek. Hoe overbrugt Sander een straf van vijf jaar? Wat is de rol van zijn vriendin die hij tijdens proefverlof heeft leren kennen? In de ‘bak’ was Sander een held maar hoe houdt hij zich staande op zijn leerwerk traject? Zijn up en downs worden belicht want voor Sander is het enorm wennen buiten de muren. In de bak werd er voor hem ‘gezorgd’, was er discipline en regelmaat. Nu staat hij er alleen voor en moet hij een wereld vol verleidingen weerstaan. Sander gaat gebukt onder alle vooroordelen die kleven aan TBS, elke keer weer moet hij zich verantwoorden en bewijzen dat hij geen ‘monster’ is. Lukt het Sander iets van zijn leven te maken en niet in herhaling te vervallen?

Ook strafpleiter Wim Anker komt in dit tweeluik aan het woord met indringende inzichten. Verder vindt er een ontmoeting tussen Sander en zijn grote held Henk Schiffmacher plaats. Die ontmoeting brengt veel bij hem teweeg. Verrassend genoeg heeft Henk Schiffmacher ook in de isoleercel gezeten en weet hij net als Sander wat voor impact opsluiting teweeg kan brengen.

Aflevering 3 – Jesmine

Een tweeluik over de 20-jarige Jesmine. Als 3-jarig meisje zwerft zij met haar moeder en jongere broertje over straat in Roemenië. Uit vuilnisbakken eten en op straat in een kartonnen doos slapen is voor haar het normale leven. Jesmine komt met haar moeder en broertje in Nederland terecht. Ondervoed en zwaar verwaarloosd worden de twee kinderen uiteindelijk door de kinderbescherming bij hun moeder weggehaald. Met haar broertje komt ze in diverse kindertehuizen terecht. Daar botst ze geregeld met begeleiders en krijgt ze zelfs te maken met mishandeling en moet ze tevens afscheid nemen van haar broertje dat wordt geadopteerd door een Nederlands echtpaar. Jesmine blijft alleen achter… Uiteindelijk wordt ze op 8-jarige leeftijd geadopteerd door dezelfde adoptieouders als haar broertje. Ze krijgt een liefdevolle opvoeding, maar de trauma’s in haar jonge leven overschaduwen de opvoeding. De ernstige ontwikkelingsproblemen die Jesmine op jonge leeftijd heeft opgelopen lijken niet meer gecompenseerd te kunnen worden. Door heftige gedragsproblemen stuitert ze alle kanten op. Om haar verdriet te verzachten en emoties te onderdrukken zoekt ze haar heil in drugs en leeft ze op straat. Foute ‘straatvrienden’ trekken haar nog verder in een neerwaartse spiraal. Vanwege diefstal en agressie komt ze in aanraking met politie en justitie; haar adoptieouders zijn ten einde raad en laten haar opnemen in een crisisopvanghuis. Sinds kort zit Jesmine in een 24-uurs begeleid woontraject en volgt zij een leerwerktraject in Hengelo dat vergelijkbaar is met het concept Fifteen van Jamie Oliver. Lukt het haar om haar leven op de rit te krijgen? En wat betekent een ontmoeting met Georgina Verbaan voor Jesmine die net als zij een grote voorliefde heeft voor katten?

Aflevering 4 – Luke

In deze aflevering van ‘Uit de bak, aan de bak’ , het levensverhaal van de 20-jarige Brabanter Luke. Op 12-jarige leeftijd is hij al op straat te vinden. Luke experimenteert met drugs als GHB, Speeds, MDMA en Ketamine, beter bekend als narcosemiddel voor paarden. Op zijn twaalfde verschijnt hij voor het eerst voor de rechter voor 6 delicten. Hard Drugs nemen de regie over in Luke’s leven. Liegen, stelen en dealen om in zijn verslaving te kunnen voorzien is voor hem normaal geworden. Veel afkickklinieken en taakstraffen verder belandt Luke uiteindelijk op een zorgboerderij. Hij moet hard werken, zich aan regels houden en het gebruik van drugs is uit den boze.

Per direct zijn er bij ons verschillende stageplekken beschikbaar. Interesse? Klik hier voor meer informatie!

Privacy Preference Center