Over de serie

“Rauw & Puur, is een 8-delige documentaire-serie die uit twee seizoenen van 4 afleveringen bestaat, over jongeren die in straatculturen en subculturen leven. Mildred Roethof duikt in de belevingswereld van deze jongeren en wil weten hoe zij met actuele thema’s, universele waarden omgaan. Een zoektocht naar hoe jongeren die de straatcultuur en subculturen eigen hebben gemaakt, omgaan met waarden.

De waarden op straat, de waarden in hun leven, waarden die in elk leven een rol spelen. In elke aflevering staat een thema centraal, waarbij Roethof niet alleen een verkennend onderzoek doet maar ook het leven van deze jongeren in beeld brengt. Realistisch en aangrijpende verhalen passeren de revue. De jongeren worden zo dicht mogelijk op de huid in beeld gebracht met oog voor hun worsteling en dilemma’s, hoogte en dieptepunten.

AANLEIDING: We worden overspoeld met verhalen dat het met grote groepen jongeren dreigt mis te gaan of mis is. In Nederland is er veel onrust en zorg over de ‘jeugd van tegenwoordig’. Te jong aan de seks, te jong aan de criminaliteit, Marokkaanse, Antillaanse en Surinaamse jongens zonder perspectief op werk en ook de integratie verloopt niet vlekkeloos.

Tegelijkertijd heeft het overgrote deel van de Nederlandse bevolking eigenlijk geen goed beeld van het leven van die jongeren waar we ons zo zorgen om maken. Hoe ziet hun leven eruit? Waar houden ze zich mee bezig en hoe erg en uitzichtloos is hun leven eigenlijk? In hoeverre gaat het om een verloren generatie?

In de tweede serie van Rauw en Puur duikt documentairemaakster Mildred Roethof in de voor velen onbekende wereld, waarin criminaliteit, geweld, gedwongen seks, liefdeloosheid en verwaarlozing door ouders de boventoon voeren. De vier op zichzelf staande afleveringen geven een indringend beeld van het leven waar de meisjes zich in begeven.

Aflevering 1 – Liefde en losse handjes

In de eerste aflevering ‘Liefde & Losse handjes’, gaat filmmaakster Mildred Roethof in Den Helder op verkennend onderzoek naar het ‘liefdesleven’ van de jongeren en staan de ‘liefdesrelaties’ van jonge meisjes (13-16) met Antilliaanse jongens van de straat centraal. Deze relaties worden vooral gekenmerkt door grensoverschrijdend gedrag in de vorm van mishandeling en intimidatie. Jonge meisjes doen open relaas van hun ervaringen met deze jongens. Ook de straatjongens zelf komen aan het woord in de documentaire.

Alhoewel Bureau Jeugdzorg Noord-Holland niet wil reageren op camera, spreken zij van een zorgelijke situatie. Zorgcoördinatoren op scholen bevestigen de problematiek en spreken van een tendens die alleen maar aan het groeien is.

Aflevering 2 – Alles voor geld

Geld is voor iedereen maar waarom zijn er jongeren die hun hand er niet voor omdraaien om middels criminaliteit of middels prostitutie hun zakken te vullen. In deze documentaire onderzoekt Mildred Roethof waarom bepaalde jongeren zover gaan om geld te scoren. Roethof volgt Tim (21), een homo escort tijdens zijn werk en een jongen die net uit de bak is. En de 18 jarige jongen Nabil komend jaar staat hij onder een streng regime van huisarrest. Dit vanwege onder andere drugssmokkel tijdens zijn laatste detentie en twijfel van justitie over zijn vrijlating. Waarom kiest hij middels criminaliteit om aan geld te komen? Waarom niet gewoon werken in de Albert Heijn of de Coffee Company? Hoe belangrijk is geld voor je status op straat? In hoeverre denken ze na over hun daden? Speelt schuldgevoel een rol?

Aflevering 3 – Ambitie en perspectief

De danswereld is keihard, blessureleed, vooroordelen, concurrent, typecasting, discipline en afgunst spelen een grote rol in de wereld van deze jonge dansers. Deze aflevering staat geheel in het teken van jonge getalenteerde dansers die op straat zijn begonnen. Jonge dansers die het is gelukt zonder vooropleiding een plek te veroveren op Codarts, Hogeschool voor de kunsten. Deze dansers hebben de ambitie om het te maken in de wereld van de moderne dans. Wie zijn deze jongeren? Waar komt hun passie vandaan? Wat zijn de hobbels die ze tegenkomen op hun weg naar de top? Wat zijn de eisen waar ze aan moeten voldoen om succesvol te worden? Kortom filmmaakster Mildred Roethof geeft een indringende inkijk in de wonderlijke danswereld waar veel jongeren van dromen.

Aflevering 4 – Geweld en respect

Wat houdt respect in voor jongens en meisjes die zich identificeren met de straatcultuur. Wanneer vinden zij dat ze respectloos worden behandeld? Hoever gaan ze als ze worden ‘gedist’? Is verbaal optreden ook een optie? Wat maakt dat jongeren wel of niet kiezen voor geweld of een wapen? Wie of wat beïnvloedt hen om zover te gaan? Hoe makkelijk kun je op straat aan een wapen komen? Wanneer slaan de stoppen door? Erol (18) heeft 3 jaar gezeten voor poging tot doodslag en is net een maand vrij. Als geen ander kan hij huiden hoe jongens van de straat elkaar opfokken en uitdagen om geweld te gebruiken.

Aflevering 5 - Met coke verdien ik mijn brood

Cocaïne wordt op grote schaal Nederland binnen gesmokkeld, zijn de slikkers een druppel op een gloeiende plaat? En hoe lukt het deze tieners uit de handen van de douane en Marechaussee te blijven?! Voor het eerst laat de Marechaussee toe dat er filmopnames worden gemaakt van de plek waar de cocaïne uit de koffers en de bolletjes worden gehaald.

Aflevering 6 – Losgeslagen meisjes

Tienermeisjes die alles doen wat God verboden heeft, komen op een niets verhullende manier in aflevering 1 aan het woord, meisjes die voor niks terugdeinzen. Zij passen de regels van de straat toe waar de macht van de sterkste geldt. Daar waar openlijke geweldpleging, rippen, vloeken en straattaal de norm is.

Aflevering 7 – Geronseld voor seks

Roethof volgt een vijftienjarig meisje dat vanaf haar elfde online geronseld is om gedwongen seks te hebben. Het komt steeds vaker voor dat minderjarige meisjes door contacten die ze maken via het internet seksueel misbtuikt worden en daardoor in de gedwongen prostitutie terecht komen.

Aflevering 8 – Zonder hoofddoek

Daar waar de politiek zich druk maakt over de problematiek rondom de integratie van moslims laat Roethof in deze aflevering de strijd zien van jonge moslimmeisjes die geen hoofddoek willen dragen, die houden van een borrel en vallen op jongens die juist niet van Marokkaanse origine zijn. Meisjes die worden verstoten door hun familie en letterlijk in elkaar worden geslagen omdat zij zich afzetten tegen het islamitische milieu.

Per direct zijn er bij ons verschillende stageplekken beschikbaar. Interesse? Klik hier voor meer informatie!

Privacy Preference Center