
In de NTR-serie ‘Onder elkaar’ belicht programmamaakster Mildred Roethof de diversiteit aan denkbeelden, levenswijzen en overtuigingen die onze samenleving rijk is. Hoe verhouden mensen binnen een subcultuur zich ten opzichte van buitenstaanders?
ClientNTRServices2014Year5Linkwww.ntr.nl
In de nieuwe NTR-serie ‘Onder elkaar’ belicht programmamaakster Mildred Roethof de diversiteit aan denkbeelden, levenswijzen en overtuigingen die onze samenleving rijk is. Hoe verhouden mensen binnen een subcultuur zich ten opzichte van buitenstaanders? De serie schetst een beeld van voor velen onbekende leefwerelden waarin onderwerpen als ‘homogenezing’, slavernijverleden, de vlucht in drugs, uitsluiting en armoede onder meer centraal staan. De vijf op zichzelf staande afleveringen geven een intiem en indringend beeld van het leven waar de geportretteerde Nederlanders zich in binnen- en buitenland in begeven. Dicht op de huid worden ze door de makers gefilmd in hun dagelijkse leven. We zien rijke pensionado’s die hun eigen witte enclaves hebben gesticht op de Antillen. Verder een voormalig gangsterlid dat zich nu als pastoor beweegt in de Pinksterbeweging. Hij wil de zieltjes redden van zware criminelen, zwervers, verslaafde prostituees en ook de homo’s moeten van hun zonde worden verlost. Voor het eerst geven Volendammers zelf inzage over de drugsproblematiek in hun dorp. Dat Volendam naast muziek, de paling, voetbal en de klederdracht nu ook bekend staat als een dorp waar meer coke gesnoven wordt dan in de meeste grote Europese steden, gaat de Volendammer aan het hart. Geloofsovertuigingen, witte enclaves, rijkdom en armoede en de strijd tegen drugs zijn onderwerpen die voor veel emotie en opschudding zorgen in de nieuwe tv-serie ‘Onder elkaar’.
Het onbegrip en negatieve denkwijze waar bi culturele lesbische jongeren, autochtone lesbo’s en transgender vrouwen tegen aanlopen, willen we ook ten positieve veranderen. Middels communicatie die de doelgroep; raakt, begrijpt en aanspreekt, gaan we op een laagdrempelige manier het taboe over seksuele diversiteit doorbreken. De toegevoegde waarde aan dit project is dat het multifunctioneel inzetbaar is en een lange looptijd heeft.
‘De neger komt wel uit het oerwoud maar het oerwoud komt nooit uit de neger.’ Het is één van de uitspraken waar de Nederlandse happy few op Curaçao de hand niet voor omdraaien. De Antilliaan heeft vaak een hekel aan de grote groep die tot de Nederlandse elite behoort. Hun arrogantie, hun eigen gewoontes die zij hebben zonder het te beseffen, het is voor de Antilliaan vaak een doorn in het oog. De Nederlanders, ook wel Makamba’s genoemd, zouden de regels aan hun laars lappen en geen respect voor hen hebben. Dit terwijl sommige Nederlanders juist vinden dat zij worden gediscrimineerd door de Antillianen. De programmamakers gaan op zoek naar het antwoord op de vraag hoe de geportretteerde Nederlanders zich verhouden tot de oorspronkelijke bevolking van Curaçao. Een maatschappij in verandering. Op wat voor manier hokken ze samen? Hoe gaan zij om met de sentimenten rondom het slavernijverleden van Curaçao? En hoe is het gesteld met hun eigen Hollandse sentiment en integratie? In hoeverre voelen zij zich aangesproken door een Helmin Wiels, de leider van de grootste politieke partij, dat Makamba’s – blanke niet papiaments sprekende eilandbewoners – in ‘bodybags terug naar Nederland’ zouden moeten? En vindt men dat er sprake is van Makamba-haat zoals de Nederlandse pers beweert?
Iedereen is welkom in de veelal omstreden kerken met radicale opvattingen van de Pinkstergemeente, zelfs homo’s! Mits jij je als homoseksueel wilt laten genezen, want homoseksualiteit is volgens onze hoofdpersonages een zonde, een zonde die volgens hen gelijk staat aan die van moord en pedofilie. ‘ Een levendige, actieve, kleurrijke en inspirerende gemeenshcap’ noemt pastoor Joshua Kotadiny zijn Pinkstergemeente. De programmamakers volgen pastoor Joshua, die door de duivel getekenden wil redden. Het uitschot van de samenleving, zware criminele, zwervers en verslaafde prostituees probeert hij te evangeliseren. Uit eigen ervaring weet hij hoe belangrijk het is om in een moeilijke operiode terug te kunnen vallen op het geloof. Joshua behoorde zelf tot het criminele circuit van Gein en behoorde tot de harde kern van een gang, nu bekand als de Crips. In nauwe samenwerking met de Home, een christelijk opvangcentrum, proberen Joshua en consorten onder zwaar regime en radicaal beleid hun missie te volbrengen en de hulpzoekers van hun ‘zonde’ te genezen. Van seks, moord en criminaliteit, drugs en drank, roken van sigaretten tot het luisteren naar muziek van Marco Borsato of Beyoncé, het is allemaal uit den boze en streng verboden.
Bonaire was bij uitstek het bounty eiland waar niemand zich druk maakte. Sinds 10-10-2010 is dat echter volledig veranderd. Het eiland is een bijzondere gemeente geworden van Nederland met alle gevolgen van dien. Volgens de mensen op Bonaire zijn zij niet meer aan het leven maar aan het overleven. Op het eens zo lieflijke eiland waar alles betaalbaar was, heerst nu een verontruste stemming. Mensen zijn bang om hun mond open te doen vanwege represailles. De Nederlandse overheid zwaait immers de scepter en belangrijke bestuurlijke taken worden uitgevoerd door Nederlanders of mensen die pro Nederlands zijn. Eén van de hoofdpersonages vraagt zich vertwijfeld af: ‘Waarom kan ik geen lening van de bank krijgen om een nieuwe buisness op te zetten en de Makamba’s wel?’ De nieuewe Makamba’s haat zij: ” ze zijn bekakt en willen ons leren wat er moetne doen op ons eiland, dat kan toch niet!’ De invoer van de nieuwe wet- en regelgeving zorgt voor veel onrust en de van oorsprong schuchtere Bonairiaan komt in opstand tegen de te snelle veranderingen.
De nood is hoog. Schrijnende verhalen stapelen zich op, terwijl velen denken dat het ondertussen toch wel beter gesteld is met de homo-acceptatie. In Nederland leven zo’n 350.000 homoseksuele ouderen van zestig jaar en ouder, waarvan 7000 in Amsterdam. Niet vaak komt deze groep in de schijnwerpers, het lijkt of ze niet bestaan, het tegendeel is waar. We zien hoe bejaarde homoseksuelen worden gediscrimineerd en zich daartegen proberen te wapenen. Het wordt pijnlijk zichtbaar waarom deze bejaarde homoseksuelen zo hunkeren naar een veilige woonomgeving met gelijkgestemden. We zien hoe ze elkaar steunen en openlijk kunnen praten over hun liefdes, seksualiteit en eenzaamheid. Maar ook humor, zelfspot en veerkracht komt ruim aan bod.
Volgens de Moedige Moeders is er niemand in Nederland, dus ook in Volendam, die direct of indirect niet met drugs verslavingsproblematiek te maken heeft. In deze aflevering de leefwereld van de strijders tegen drugs in Volendam. Nog nooit eerder was de Volendammer zo openhartig over het drugssgebruik en drugsproblematiek in hun dorp. Emotionele, schrijnende en indringende verhalen passeren de revue. Wie zijn deze Volendammers? Waar lopen ze tegenaan in hun hechte gesloten gemeenschap? Wat is hun verklaring voor jongeren die vluchten in drank en drugs? Is dat de keerzijde van prestatie en groepsdruk? Want wat de Volendammers vooral typeert, is dat zij de meest succesvolle Nederlanders zijn. Of het nu gaat om muziek, sport of huisbezit, de Volendammer scoort het hoogst op de diverse ranglijsten maar ook op die van drugsgebruik.
Per direct zijn er bij ons verschillende stageplekken beschikbaar. Interesse? Klik hier voor meer informatie!