
In een vijfdelige documentaireserie brengen filmmakers Annegré Bosman en Mildred Roethof wereldwijd vrouwen en mannen in beeld die ten strijde trekken om te vechten voor hun ideaal. Sommigen met gevaar voor eigen leven, om onrechtvaardigheid, geweld, uitbuiting of onderdrukking tegen te gaan. Om te strijden voor het behoud van de natuur of gelijke rechten voor elk mens.
ClientNTRServices2014Year5Linkwww.youtube.com
In de documentaireserie Leven in de frontlinie brengen filmmakers van Human Nature Films wereldwijd vrouwen en mannen in beeld die ten strijde trekken om te vechten voor hun ideaal. Sommigen met gevaar voor eigen leven, om onrechtvaardigheid, geweld, uitbuiting of onderdrukking tegen te gaan. de makers van de serie volgen, onderzoeken en belichten, waar dan ook ter wereld, het leven van strijders in ed frontlinie.
Per aflevering zien we hoe de hoofdpersoon taboes doorbreekt en confrontaties aangaat, met zichzelf en de zaak waar hij of zij tegen vecht, elke dag weer. Wat zorgt ervoor dat deze voorvechters blijven geloven in hun gevecht? Waar halen zij keer op keer hun veerkracht vandaan in hun strijd om verandering teweeg te brengen? De urgentie van de onderwerpen in de serie wordt niet alleen door de makers bepleit, maar wordt door Plan Nederland, Wereld Natuur Fonds, Artsen Zonder Grenzen, Vrienden van de Olifant, Marjo Hoedemaker Elephant Foundation, Fier Fryslân, stichting Free A Girl en stichting Democratie en Media.
Dankzij hulp van de organisaties kunnen deze verhalen naar buiten gebracht worden, die men niet vindt in papieren archieven. De combinatie van Roethof die meer wil dan alleen ‘politiek correcte’ antwoorden en als filmer niet bang is om de gevarenzone op te zoeken, zorgen voor indringende verhalen die de kijker niet snel uit zijn hoofd zet.
Te midden van de verwoestende burgeroorlog in Zuid-Soedan speelt zich het leven van tropenarts Nanda Blansjaar (29) af. Ze werkt met haar team op de Eerste Hulp van Artsen zonder Grenzen in het vluchtelingenkamp Batil. “De dreiging is beangstigend. Je bent hier nooit 100% veilig.” Ongeveer 863.000 mensen zijn op de vlucht voor geweld. Ernsitge ondervoeding, verkrachting en schotwonden zijn dagelijkse kost voor de jonge arts. Op een indringende wijze zien we hoe Nanda haar optimisme en kracht om door te gaan behoudt, in deze bijna uitzichtloze situatie.
Dierenarts Vijitha Perera en olifantendeskundige Marjo Hoedemaker, vrienden van de olifant, zetten zich in voor olifanten die slachtoffer zijn van het men-olifant conflict. Ooit was de Aziatische olifant de grootste bondgenoot, nu is hij voor veel Sri Lankaanse voeren een vijand. In beide kampen vallen geregeld slachtoffers, gemiddeld 130 olifanten en 65 mensen per jaar. Het leefgebied van zowel de mens als het wilde dier wordt steeds kleiner, waardoor paden regelmatig gekruist worden. In een zoektocht naar voedsel worden huizen en oogsten vernield, hetgeen tot catastrofale gevolgen leidt voor mens en dier.
De strijdlustige oceaanexpert Linda Pet-Soede vecht al twintig jaar samen met het WNF in Indonesië voor het behoud van gezonde oceanen. Onder water voltrekt zich een onzichtbaar drama. De harde waarheid is dat jaarlijks miljoenen haaien worden gedood omdat haaienvinnensoep in Azië een delicatesse is. In Europa belandt haaienleverolie en kraakbeen in onze cosmeticaproducten. Door overbevissing en vernietiging van de kraamkamers van de zee dreigen vele soorten te verdwijnenen. Meer beschermde zeegebieden zijnessentieel voor mens en dier. Lida doet er alles aan om de vissers te voertuigen dat duurzame visserij noodzakelijk is. Maar hoe houdt ze zich staande tegenover mannen wiens belangrijkste bron van inkomsten op het spel staat?
Deze vraag houdt de oprichtster van Free a Girl, Evelien Hölsken, en journaliste/schrijfster Renate van der Zee dagelijks bezig. Jaarlijks wordt aan voornamelijk Oost-Europese en Afrikaanse jonge meisjes de belofte gedaan in Nederland een beter bestaan te kunnen opbouwen. Als ze eenmaal hier zijn, worden ze bedreigd en mishandeld, en moeten ze een groot deel van hun prostitutie-verdiensten afstaan aan de mensenhandelaar. De meisjes zijn vaak te bang om zich te verweren. Hoe kan het dat dit uitgerekend in een vrij land als Nederland op grote schaal plaatsvindt?
Slavernij bestaat nog steeds. Zo werd de Nepalese Urmila Chaudhary op haar 6e verkocht om als huisslaaf, kamalari, te werken. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds werd ze uitgebuit en mishandeld. “Een hond had het nog beter dan ik.”
Per direct zijn er bij ons verschillende stageplekken beschikbaar. Interesse? Klik hier voor meer informatie!