Over de serie

In de zesdelige documentaireserie ‘De Verdedigers’ volgt Mildred Roethof haar eigen advocatenfamilie op de voet tijdens hun werk in controversiële strafzaken. Vaak gaat het om zaken die veel aandacht in de media krijgen. Strafrechtadvocaten, Gerald Roethof, Machteld Roethof en Jamil Roethof zijn bij veel van Nederlands meest spraak-makende strafzaken betrokken. Zo zijn Gerald en Machteld de Verdedigers van verdachten van de gay bashing met betonschaar in Arnhem en staat Gerald de nabestaanden van Mitch Henriquez bij, die overleed na een nekklem greep van politieagenten. Maar ook verdedigen zij verdachten van enorme drugstransporten, vrouwenhandel, grootschalige fraude, moord en doodslag, afrekeningen in het criminele circuit. Verder zijn zij strafpleiters van verdachten van ‘kleine delicten’ met grote gevolgen en weten bekende sporters en artiesten de weg naar firma Roethof advocaten ook te vinden.

Zus en filmmaker Mildred startte twee jaar geleden met filmen van haar familie en volgt hen tijdens het proces van de rechtsgang: hun bezoeken aan het hof, zittingen in de rechtbank en persoonlijke overleg met cliënten in de gevangenis en op kantoor. Ook werpt ze een blik op het persoonlijke leven van de advocaten in haar zoektocht naar de mens achter de advocaat. Wat drijft advocaat Gerald Roethof om als waakhond van de samenleving te willen functioneren en te strijden voor opheffing van de nekklem en filefuik? Om vervolgens door de politie te worden aangeklaagd/beschuldigd wegens onnodig grievende uitlatingen jegens hen. Hoe beïnvloedt het je leven in de bovenwereld als je door je clientèle constant wordt geconfronteerd met een meedogenloze onderwereld? Is beroepsdeformatie gevaar wat op de loer ligt? Wat doet negatieve publieke opinie en social media bagger met hen?

Woorden zijn het werk van de strafrechtadvocaten die hebben geleerd om hun persoonlijke opvattingen voor zich te houden. Maar Mildred kijkt voorbij het wetboek van strafrecht en de juridische interpretaties die haar familieleden aandragen. Geen familie onderonsje over hun werk als strafrechtadvocaten maar eerlijke, confronterende, kwetsbare gesprekken waarbij filmmaker Mildred het ‘geweten’ is.

Gerald: Als een verdachte tegen jou zegt dat hij een moord heeft gepleegd en er geen spijt van heeft, zal jij als advocaat toch een zo laag mogelijke straf bepleiten, botst dat nooit met je geweten?

Machteld: Stel dat de 25 jarige moeder van 4 kinderen die verdacht wordt van doodslag op haar bay, dankzij jou als advocaat, wordt vrijgesproken en stel dat zij weer met haar kinderen mag wonen. Voel jij je dan niet verantwoordelijk als er weer een kind wordt mishandeld of zelfs vermoord?

N.B.: We hopen met deze serie waarin de juridische expertise van de zwarte advocatenfamilie Roethof het beeld te doorbreken dat allochtonen vooral aan het strafrecht bijdragen door veroordelingen voor gepleegde delicten. In de meeste Nederlandse series over juridische zaken, zijn alle mensen in toga wit. Door steun van Stichting Democratie en Media, het filmfonds en RTV NH/AT5 wordt voor het eerst op de Nederlandse tv en online een succesvolle ‘zwarte’ advocatenfamilie in een documentaire serie belicht die als inspiratiebron kan dienen voor anderen.

Aflevering 1 – Verdacht van Moord bij Cocaïne Ripdeal

In deze aflevering volgt Mildred Roethof, bekend van de documentaire Rauw & Puur, haar broer Gerald Roethof bij een strafzaak waar zijn cliënt wordt verdacht van poging tot moord bij een cocaïne ripdeal. Zus Machteld Roethof en neef Jamil Roethof hebben beiden te maken met strafzaken over huiselijk geweld.

Aflevering 2 – Doodslag op baby

In de tweede aflevering van De Verdedigers van Mildred Roethof, ook wel bekend van Rauw & Puur, volgen we de onder andere de zaak van Machteld Roethof waar een vrouw wordt verdacht van poging tot doodslag op haar kind. Ook volgen we de strafzaak van Jamil Roethof waar een man wordt verdacht van het in brand steken van zijn vriendin. Daarnaast is Gerald Roethof druk bezig met het vrijpleiten van een vrachtwagenchauffeur die 2,1 miljoen euro in zijn vrachtwagen had.

Aflevering 3 – Zanger Damaru verbannen

In aflevering drie van De Verdedigers van Mildred Roethof, ook wel bekend van Rauw & Puur, reist advocatenfamilie Roethof samen met 24 strafrechtadvocaten naar Suriname voor een opfriscursus. Een probleem dat zich deze aflevering voordoet is dat zanger Damaru van ‘Tuintje in mijn hart’ Nederland niet meer in mag.

Aflevering 4 – Bedreiging politici

In de vierde aflevering van De Verdedigers van Mildred Roethof, ook wel bekend van Rauw & Puur, volgen we onder andere de zaak van Jamil Roethof over onnodig politiegeweld en volgen we de zaak van Machteld Roethof over een man die politici heeft bedreigd.

Aflevering 5 – Homohaat & betonschaar

In aflevering vijf van De Verdedigers van Mildred Roethof, ook wel bekend van Rauw & Puur, volgen we de rechtszitting rondom de homohaat zaak in Arnhem. Ook bekijken we de zaak van Machteld Roethof waar een oud Tweede Kamerlid wordt verdacht van witwassen.

Aflevering 6 – Bedreiging politici

RTL Late Night sprak in de zaak Henriquez over een nieuwe doofpot affaire. Afgelopen maanden was Nederland in rep en roer over de veelbesproken nekklem bij de Mitch Henriquez arrestatie tijdens een muziekfestival in Den Haag. In deze aflevering volgen we Gerald Roethof in de rechtszaak rond de dood van Mitch Henriquez tegen twee agenten. Wat drijft advocaat Gerald Roethof om als waakhond van de samenleving te willen functioneren en te strijden voor opheffing van de nekklem?

Per direct zijn er bij ons verschillende stageplekken beschikbaar. Interesse? Klik hier voor meer informatie!

Privacy Preference Center